Éves rendes közgyűlés 2020. 08. 31

Kedves Mindenki!

Első pandémiás közgyűlésünket az udvaron fogjuk tartani, valójában nem emiatt, hanem azért, hogy mindannyian saját szemünkkel láthassuk, milyen állapotok vannak, min kell változtatni.
Azoknak akik nem tudnak személyesen jelen lenni csatolok egy pár képet illetve videót, (ha sikerül) a problémákról.

1. 2019. évi beszámoló ismertetése és elfogadása
2019-es év legnagyobb projektje az előtér, liftaula, és lépcsőház 1. emeletig történő felújítása volt, ezt sikeresen megvalósítottuk, és még a tervezett keretet sem léptük túl, emellet korszerűbb kamerarendszerünk lett, és a ház földelését is megcsináltuk (ez valaha létezett, csak az idők során az enyészetté vált.)
Fájó költség a betörések utáni kameramentési díj, ami alkalmanként kb. 24e Ft, persze ennél még rosszabb, hogy a ennyire megszaporodtak a bűncselekmények a házban, és volt olyan mentés, amin több különböző időpontban, lakásban végrehajtott betörés elkövetőit próbáltuk megtalálni. Nem tudjuk, hogy sikerrel jártak-e a rendőrök.
A földszinti lakóktól érkezett panasz, hogy szexuális tevékenység végzésére is besurrannak a házba, illetve, fényes nappal is betérnek az udvarra kokózni. Ezen mindenképp javítani kellene, már felmerült korábban is, hogy le kéne cserélnünk a kapu zárját és kulcsait (ezt páran amúgy is úgy használják, hogy nem veszik ki rendesen és nyitva marad a kapu) és az összes lakás kódot. Én javasolnám azt is, hogy minden szálláshely üzemeltető szereltessen fel a kamerát, amivel a saját folyosó szakaszát és ajtaját tudja figyelni. Személy szerint nem tudok egyetérteni a GDPR /Info tv. szabályozásával, miszerint nincs a társasház közösségének joga ahhoz szemmel tartsa milyen tevékenységet folytatnak az ide betérő vendégek, vagy akár lakók és kutyuskáik a közös területeken. Nem látok éles különbséget egy szálloda és a társasház között legalábbis a miénk között nem, és igenis indokoltnak tartom, hogy a folyosókon is legyenek kamerák, mert nem egyszer előfordult, hogy a bulika a folyosón ment, illetve idei újdonságként megjelentek a körfolyósórol levizelő turisták is. Azt is fontosnak tartom, hogy ezt tudasosítsuk az ideérkezőkben, ami egyfelől a biztonságérzetet növeli, másfelől pedig talán visszafogja azokat, akik azt gondolják, hogy itt mindent lehet.

2020. évi terv ismertetése és elfogadás

Látható, hogy a vízdíjakat ismét nem fedezi a vízóra nélküliek közös költsége, azért nem javaslok azonban emelést, mert úgy tűnik, hogy 2020-as a vízfogyasztás kevesebb lesz. Az is szükséges, hogy akik nem diktálnak küldjék át az óraállásokat nekem, hogy legalább évente egy alkalommal be legyen diktálva.

A fizetési fegyelem jelentősen csökkent az elmúlt 1,5 évben, ezen javítandó kezdeményeztük a fizetési meghagyásos eljárást 4 nagy hátralékot felhalmozó tulajdonostárs ellen. A négyből egy tulajdonos társ már majdnem a felét letörlesztette a kintlevőségnek, egy másik napokon belül törleszti a teljes kintlevőséget. Sajnos a másik két tartozóval kapcsolatban nem látok semmi bizalomra adó okot, így abból a közel 800.000 Ft-os tartozásból valószínűleg végrehajtás lesz.

Döntés előkészítés az udvar és a körfolyosók felújításával kapcsolatban

A főépítészi iroda szerint még lehet pályázni, mindenképp próbálkozzunk. 
Már évek óta beszélünk a körfolyosókról, ami eddig blokkolta (legalábbis számomra) az előre lépést, az az egymásra épülő felújítási fázisok logikus és költséghatékony kivitelezésének megoldása. Röviden: a körfolyosók azért áznak rommá bizonyos helyeken, és azért szakad le róluk a vakolat (képek) mert 1. az ereszről vízesés szerűen ömlik a víz nagyobb esőzésekkor (videó) és 2. szétfagyott, tömítetetlen járólapokon keresztül (képek), amik még csak jó dőlésszögbe sincsenek felhelyezve, jut be a vas tartószerkezethez a víz. Eredmény: korrózió, szétfeszülő, lehulló vakolat.

Logikus lenne a tetővel kezdeni a probléma megoldását, de beszéltünk arról, hogy esetleg, az erre igényt tartó 4. emeleti lakástulajdonosok megvehetnék a saját lakásaik feletti tetőrészeket, és beépíthetnék azokat. Ráépítésről nem lehet szó, de ez egy olyan bevételi lehetősége lenne a háznak, ami mellett lehet nem kéne elmenni, mert a 2000 nm-nyi tetőt ugyanis előbb utóbb fel kell újítani és az alsó hangon 40 millió forint (és még öt szint körfolyosó, ősrégi szennyvízvezeték, vízhálózat, elektromos hálózat bizonyos részei még nincsenek felújítva stb. Van dolog.) Ha elkezdjük javítgatni a tetőt, és utána kitaláljuk, hogy mégis értékesítenénk, minden ráköltött forint pénzkidobás, mert meg kell emelni a szerkezetet.

A múlt héten a következő javaslatot kaptam: nem kell a tetővel kezdeni a problémák megoldását (természetesen az ereszt a problémás részeken javítani kell de az csak kb 40 m) mert egy jól kivitelezett, szigetelt körfolyosó éveket kibír, akkor is ha esik rá eső. Én úgy számolom, hogy egy körfolyosó olyan 7 millió lehet, és 1. ütemben a legproblémásabb emeleteket kellenne megcsinálni: ereszalj, 4. emelet, 3. emelet.

A finanszírozáshoz én javasolnám, hogy vegyük fel a nem kamatozó lekötött betéteinket és az LTP-t mert megszűnt már az állami támogatás. Ez közel 8 millió forint, ha az önkormányzat a felét hitel vagy támogatás formájában állná még mindig 10 millió fölött maradna a rendelkezésre álló pénkészlet, ami az társasházi viszonylatban nagyon jónak számít (persze valóságban semmire se elég, de ezt ne firtassuk)

A másik nagy problémahalmaz az udvar. Az elmúlt időszakban állandó csatorna szag van, az udvar egy része alámosódott és beszakadt, és egyébként is ronda az egész. Én azt javasolnám, mielőtt emberek alatt szakad be a keramit, hogy bontsuk fel az udvart, nézzük meg milyen állapotban van a központi szennyvíz elvezető vascső (lehet, hogy az mossa ki az talajt, és azért van büdös) csináljuk meg a hátsó traktus szennyvíz elvezetését rendesen – jelenleg az egy közös pöcegödörbe folyik – alakítsunk ki zárt biciklitárolót, esetleg a kukákat is rejtsük el, és tegyük rendbe a növényzetet. Az udvarok kert rendezési feladatainál nagyban csökkentené a költségeket, ha mi magunk is dolgoznánk rajta, úgyh ezt mindenképp javasolnál, ültessünk, ássunk mi is, csak legyen terv és legyen egy szakértő, aki levezényli és ellenőrzi a kivitelezést. Erre a munkára 2 milliót terveztem be, lehet, hogy álmodozás, de lehet, hogy nem ha mi is aktívan résztveszünk a kivitelezésben.

Határozat jegyzői kérelemről a II/15b, a III/17-ben sz alatt üzemelő szálláshelyek
engedélyeinek visszavonását illetően

Mint mindannyian tudjuk a II/15b és a III/17 évek óta zülleszti a házat fizikai és közösségi értelemben. Az igénytelenül kivitelezett apartmanokban hasonlóan igénytelen, viselkedni nemtudó -akaró fiatalok szállnak meg, aminek eredményeként elköltöztek az alsó-felső szomszédok, akik még kitartanak mesélhetnek arról, hogy milyen a lakás hangszigetelése. Ez így önmagában elég lenne véleményem szerint, hogy az Önkormányzat ne engedélyezze a továbbiakban a működést, de az hogy közel 800.000 Ft-tal tartozik a két ingatlan az különösen fájó. Ezek azok a nemvízórás lakások ahol 7-8-11 fő száll meg napi rendszerességgel és természetesenek veszik, hogy ugyanannyit fizessen mint a szintén vízóra nélküli ugyanekkora alapterületen élő 1-2 fős háztartás. Számomra az is igen problémás, hogy a tulajdonosok neve alatt folyik a rövidtávú szálláshely kiadás, de elérhetőségük nincs megadva, soha nem jelentkeztek be mint tulajdonosok, és az üzemeltetés a TripEst/DNest látja el teljes mértékben, ők viszont egy cég tehát nem lenne applikálható a kedvezményes adózás (évi 70e Ft 2 szobára), hanem négyzetméter szerint fizetnék a helyi adót, ami rögtön majdnem 140.000 Ft  lenne. A törvény lehetőséget ad arra, hogy magánszemély megbízotton keresztül üzemeltessen, a házban mások is élnek ezzel a lehetőséggel, de legalább ők személyesen képviselik magukat és vállalják a felelősséget a tulajdonaikkal kapcsolatban, ami nem mondható el a II/15b és a III/17 tulajdonosairól. Azt hiszem senkinek, se a bérlőknek, se helyben élő tulajdonosoknak, sem pedig a minőségi szálláshelyszolgáltatást végző tulajdonostársasknak nem érdeke, az hogy egy ilyen társaság tevékenykedhessen büntetlenül a társasházban.

One thought on “Éves rendes közgyűlés 2020. 08. 31

  1. A szexuális aktussal kapcsolatban annyit, hogy régen a lakás ajtaja elé úgy tettek egy ágyat, hogy mikor kinyitottam az ajtót, nem tudtam feljutni a lépcsőn, annyira el / le volt zárva az „odatámasztott” ágy miatt a hely. Felhívtam a 112-őt hogy légyszíves küldjenek két erős rendőrt, aki az ágyat legalább a falnak dönti hogy ki tudjak jutni. Jöttek is segítettek. Megoldódott az ügy, az ágy alatt cigaretta csikket, óvszer csomagolást és egyéb hasonló dolgokat. Annyit mondtak, hogy a szex nem bűncselekmény és az udvar nem közterület. Mondom oké köszönöm, hogy legalább az ágyat a falhoz tették. A mellettem lévő „virágládát” elkezdtem gondozni, aztán azt tapasztaltam, hogy föntről ráömlött egy adag festék, nem tudom, hogy direkt vagy véletlenül de magam körül a kertet rendezgetem. Még abban is benne vagyok hogy fűszernövényeket is lehetne ültetni az egyik virágládába – ügyelve, hogy az ebek által termelt vizelet ne szennyezze. A sárga színű kövezet finoman szólva hiányos valóban ( ott ahol jelenleg a kerékpárokat láncra verik ). Az általam szószéknek becézett izé is omladozik, feltételezem le lesz bontva már csak azért is, mert alatta beszakadt a kövezet – mint ahogy a képen látható. Jó ötletnek tartom, hogy bontsuk fel az udvart és nézzük meg mint rejt. A kuka eltakarása is jó megoldás, azzal is szebbé – otthonosabbá – lehet tenni a környezetünket. Nemrég hallottam, hogy a kukákba fekáliát is dobálnak, de ezt nem merem biztosra állítani.

    Csatornaszaggal kapcsolatban én már régen kihívtam a illetékeseket, mikor éreztem erős csatornaszagot, ugyanis az én konyhám mellett is van egy pöce, mondván erős pöce szag van ( van is olyan telefonszámom, akiket kell értesíteni) Mondták, hogy pill. rögtön jönnek. Vártam-vártam másnap felhívtam őket hogy hol vannak mert nem jöttek. Az volt a válasz, hogy „egy néni elküldte őket, mondván nincs pöceszag minek jöttek” …

Comments are closed.